3 okt – Night University

Donderdag 3 oktober organiseert Tilburg University weer de jaarlijkse Night University. De universiteit zet haar deuren wagenwijd open voor alle geïnteresseerden. Ook het Science Café Tilburg draagt weer een steentje bij aan het programma, dat dit jaar in het teken staat van Temptation.

De volgende programmaonderdelen zijn georganiseerd door het SCT:

20:00u – Henriette Prast – Economie: over verleiding en keuzevrijheid

De keuzes die we maken sluiten niet altijd aan bij onze wensen en doelen. Dat komt doordat we zowel doener als planner zijn én ook nog een selectief omgaan met informatie. Bedrijven spelen daar handig op in, waardoor je soms onverstandige keuzes maakt. Diezelfde kennis zou echter ook gebruikt kunnen worden voor ‘social marketing’ voor individu en samenleving.

21:00u – Erik Borgman – Theologie: de verleiding om niet moeilijk te doen

De heersende cultuur wil handzaamheid en nut – geen jargon, ingewikkelde theorieën of nadruk op traditie. De theologie staat ook aan deze verleiding bloot, maar volgens Borgman moeten theologen juist wel moeilijk doen. God is volgens hem een ander woord voor: het is gelukkig ingewikkelder en mysterieuzer dan je denkt.

22:00 – Marcel Zeelenberg – Voor hebzuchtige mensen kan verleiding niet groot genoeg zijn

Hebzucht is het onbevredigbare verlangen naar meer. Hoewel het vaak wordt gezien als immoreel en verwerpelijk is er psychologisch nog weinig over bekend. Zeelenberg ontwikkelde met collega’s een vragenlijst om hier meer inzicht te krijgen. Uit zijn onderzoek blijkt dat hebzuchtige mensen meer verlangen en meer nemen, en bovendien bereid zijn daarvoor de grenzen van het ontoelaatbare op te zoeken en te overschrijden.

Het volledige programma van de Night University vindt u hier.