7 mei – Wij tegen het water

We beschouwen de strijd tegen het water als een typisch Nederlands fenomeen. Nederland heeft tal van grote overstromingen gekend, zoals de Kerstvloed van 1717, de watersnood van 1861 en de watersnoodramp van 1953. Ook vandaag de dag is de strijd tegen het water nog altijd actueel. Volgens klimaatwetenschappers is het niet de vraag óf Nederland overstroomt, maar wannéér. In deze lezing bespreekt Lotte Jensen de relatie tussen het nationale wij-gevoel en de strijd tegen het water. 

Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Afgelopen november sprak zij haar oratie uit, die ook is uitgegeven: Wij tegen het water. Een eeuwenoude strijd (uitgeverij Vantilt). Momenteel leidt ze een groot onderzoeksproject naar de verwerking van rampen in Nederland door de eeuwen heen.

De gespreksleiding is in handen van journalist Ward Deckers. WiWa brengt een toepasselijk openingslied ten gehore. 

Datum: Dinsdag 7 mei 2019
Tijd: 20.00u (zaal open 19:30), wees op tijd, want vol=vol
Locatie: De Harmonie (Stationsstraat 26)
Entree: €3 (s.v.p. gepast en contant). Studenten en bibliotheekleden krijgen op vertoon van hun pas gratis toegang. Dit evenement telt voor TiU-studenten mee voor het AF-certificaat.