Archive for the 'Science Café' category

19 jan – Praten met je hersenen

nov 28 2022 Published by under Science Café

Als je compleet verlamd bent, kun je ook niet meer communiceren. Of toch wel…? Onderzoekers werken aan computersystemen die aangestuurd worden met hersensignalen. De verlamde patiënt kan zo toch woorden, zinnen en teksten ‘uitspreken’. Hoe ver is deze techniek inmiddels al ontwikkeld?

Tijdens het Science Café van donderdag 19 januari is Mariska van Steensel te gast. Deze hersenonderzoeker werkt aan het UMC Utrecht aan dergelijke BCI’s: Brain Computer Interfaces. Ze legt uit hoe deze systemen werken en wat er al mee mogelijk is.

Zoals altijd zal WiWa de avond openen met een toepasselijk zelfgeschreven nummer. Nicci Nova zal ook enkele eigen nummers ten gehore brengen. Journalist Ward Deckers leidt de avond in goede banen en zal uw vragen voorleggen aan de spreker.

Datum: donderdag 19 januari
Tijd: 20:00u
Locatie: Paradox (Telegraafstraat 62, Tilburg)
Entree: €3,=. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de Paradox-website en aan de deur. Studenten en bibliotheekleden krijgen op vertoon van hun pas gratis toegang. Stuur hiervoor een e-mail naar info@paradoxtilburg.nl. Dit evenement telt voor studenten van Tilburg University mee voor het Studium Generale-certificaat.

No responses yet

17 nov – (On)schuldig volgens de rechter

okt 19 2022 Published by under Science Café

Heeft de verdachte een strafbaar feit begaan of niet? Dat is wat de strafrechter moet vaststellen. Soms is dat eenvoudig. Soms lijkt dat eenvoudig, maar blijkt het achteraf – en te laat – ingewikkelder. Denk aan rechterlijke dwalingen zoals de Rosmalense flatmoord en de Arnhemse Villamoord. In sommige andere gevallen is het bewijs ook na lang onderzoek niet heel sterk, zwijgt de verdachte, en stelt diens advocaat dat het bewijs net zo goed past bij een andere (onschuldige) lezing van de feiten. Een voorbeeld hiervan is de zaak tegen Jos B.

Hoe doet de rechter dat, bewijzen in moeilijke strafzaken? Geeft het recht duidelijke handvatten, of moet de rechter het doen op zijn onderbuikgevoel? Kan de rechter het zwijgen tegen de verdachte gebruiken? Hoe toetst hij de betrouwbaarheid van een getuigenverklaring of van DNA-bewijs? Tijdens dit Science Café op donderdag 17 november gaan bewijsrechtexperts Tessa van der Rijst, Lonneke Stevens en Linda Kesteloo (Vrije Universiteit Amsterdam) in op deze vragen en proberen zij inzicht te geven in hoe beslissen in onzekerheid werkt.

Zoals altijd zal WiWa de avond openen met een toepasselijk zelfgeschreven nummer. Journalist Ward Deckers leidt de avond in goede banen en zal uw vragen voorleggen aan de spreker.

Datum: donderdag 17 november
Tijd: 20:00u
Locatie: Paradox (Telegraafstraat 62, Tilburg)
Entree: €3,=. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de Paradox-website. Studenten en bibliotheekleden krijgen op vertoon van hun pas gratis toegang. Stuur hiervoor een e-mail naar info@paradoxtilburg.nl. Dit evenement telt voor studenten van Tilburg University mee voor het Studium Generale-certificaat.

No responses yet

19 mei – Night University

apr 19 2022 Published by under Science Café

Donderdag 19 mei is het tijd voor Night University, hét jaarlijkse wetenschapsfestival van Tilburg University. Het Science Café Tilburg neemt traditiegetrouw weer een deel van het programma voor zijn rekening. Kom ook luisteren naar de interessante lezingen, doe mee aan de workshops en experimenten of geniet van de optredens.

Is het klimaat maakbaar? – Herman Russchenberg

19:30 – 20:15 zaal C7

Nu de klimaatverandering doorzet en de aarde steeds meer opwarmt, rijst de vraag wat we kunnen doen als de temperatuur op aarde te hoog wordt. Kunnen we de aarde nog af laten koelen? Ja, dat kan! Met solar radiation management kunnen we ervoor zorgen dat er minder zonlicht op aarde komt. Hierdoor koelt de aarde af. En met carbon removal-technieken halen we CO2 uit de atmosfeer. Hierdoor warmt de aarde minder op. Is het de oplossing voor klimaatverandering? Of zijn de risico’s te groot en moeten we er niet aan beginnen?

Lucy, Darwin & Lady Gaga – Mark van Vugt

20:45 – 21:30 zaal C7

Evolutonair psycholoog Mark van Vugt (VU/Oxford/KMHW) neemt ons mee op een reis door de menselijke evolutie. Van de Afrikaanse savanne miljoenen jaren geleden tot het torentje van Mark Rutte en het Paleis van Poetin. We blijken helemaal niet zoveel te verschillen van de mens die 3,2 miljoen jaar geleden leefde. Door de bril van Darwin kijken we naar de alledaagse en bijzondere aspecten van onze soort; van hoe we liefhebben en kinderen opvoeden tot hoe we complotten smeden en onze politieke leiders kiezen. Om heden en toekomst te kunnen duiden, moeten we graven in ons diepe verleden. Zo kan ook worden verklaard waarom we het moeilijk vinden om ons gedrag aan te passen aan nieuwsoortige problemen als klimaatverandering, nucleaire dreiging, internetverslaving, werkstress en een pandemie. 

Kijk voor het volledige programma op de website van Night University.

Datum: donderdag 19 mei 2022
Tijd: vanaf 18:00u
Locatie: Campus Tilburg University
Entree: gratis

No responses yet

Older posts »