6 t/m 11 okt – Wetenschap om de hoek

Wetenschap wordt niet alleen beoefend aan universiteiten en kennisinstellingen. Veel bedrijven hebben ook hun eigen onderzoeksafdeling waar vooruitstrevende ontwikkelingen plaatsvinden. Wetenschap om de hoek maakt dit zichtbaar voor het grote publiek.

Science Café Tilburg heeft Tilburgse bedrijven en instituten gevraagd om u tijdens Oktober Kennismaand een kijkje te gunnen in hun wetenschappelijke keuken. Tussen 6 en 11 oktober kunnen alle geïnteresseerden gratis zes verschillende lezingen bijwonen en zo meer te weten komen over de toegepaste wetenschap in Tilburg. Inschrijven is niet meer mogelijk.

(Klik hier onder voor het programma.)


Zaterdag 6 oktober (14:00-16:00)
Hersenoperatie zonder mes (Gamma Knife Centrum Tilburg)
Aula van het St. Elisabeth Ziekenhuis (Hilvarenbeekseweg 60, route 73)

Het St. Elisabeth Ziekenhuis beschikt over een in Nederland uniek apparaat: het Gamma Knife. Dit bestralingstoestel met de nauwkeurigheid van een chirurgisch mes kan hersentumoren en vaatafwijkingen in het hoofd behandelen. Op 10 juni 2002 behandelde het Gamma Knife Centrum Tilburg de eerste patiënt. Tien jaar verder hebben inmiddels ruim 5.000 patiënten de behandeling ondergaan. Radiotherapeut en oncoloog P.E.J. Hanssens vertelt over deze innovatieve techniek en de resultaten die ermee worden behaald. Bovendien biedt hij de mogelijkheid het Gamma Knife Centrum te bezoeken.


Maandag 8 oktober (19:30-21:00)
Met de hielen bloot: nut en noodzaak van de hielprik (St. Elisabeth Ziekenhuis)

LET OP! DEZE LEZING IS WEGENS EEN TE LAAG AANTAL INSCHRIJVINGEN AFGELAST!

Sinds 1974 wordt van elke baby in de eerste week na de geboorte een paar druppels bloed afgenomen: de hielprik. Het laboratorium van het St. Elisabeth Ziekenhuis is een van de vijf laboratoria in Nederland die bevoegd zijn om het afgenomen bloed te onderzoeken. Klinisch chemicus R.H. Triepels vertelt over het nut van de  hielprikscreening. Wat wordt precies onderzocht? Wat zijn de gevolgen voor ouder en kind? En welke ontwikkelingen staat de hielprikscreening nog te wachten?


Maandag 8 oktober (19:30-20:30)
Glashelder: glas maken in de 21e eeuw (Ardagh Group)
Aula van 2College Wandelbos (Wandelboslaan 1)

Glas bestaat al meer dan 5000 jaar. Sinds 50 jaar produceert Ardagh Group op Brabantse bodem glazen verpakkingen. In de loop der tijd zijn de eisen die de markt aan glas stelt veranderd. Sven-Roger Kahl vertelt hoe Ardagh Group met deze ontwikkelingen meegaat. Hoe wordt glas gemaakt? Welke scheikundige en natuurkundige uitdagingen moeten hierbij worden aangegaan? Wat zijn de maatschappelijke eisen van de 21e eeuw?


Maandag 8 oktober (20:45-21:45)
Blauwe energie, de energie van de toekomst? (Fujifilm)
Aula van 2College Wandelbos (Wandelboslaan 1)

Groene energie kennen we allemaal, maar blauwe energie is bij veel mensen nog onbekend. Uit het verschil in zoutgehalte tussen zout en zoet water is met speciale membranen energie te winnen. Fujifilm heeft de hiervoor benodigde membranen zo ver ontwikkeld dat de stap kan worden gezet van het laboratorium naar de praktijk. Op de Afsluitdijk zal een blauwe-energiecentrale komen van 50 kW. Meindert Slagt vertelt over deze nieuwe techniek en zal een demonstratie van blue energy geven.


Dinsdag 9 oktober (20:00-21:00)
Bestralen zonder schade (Instituut Verbeeten)
Instituut Verbeeten (Brugstraat 10)

Het doel van bestralingen bij kanker is helder: kankercellen doden en gezonde cellen rondom de tumor sparen. Maar hoe doe je dat als de kankercellen bewegen, zoals in een longtumor? Klinisch fysici Pieter Vos en Willy de Kruijf vertellen over nieuwe bestralingstechnieken die anticiperen op bewegingen van het lichaam, zoals de ademhaling. Deze nieuwe technieken hebben de afgelopen jaren tot spectaculaire verbetering van de behandelresultaten van longtumoren geleid. Vos en Kruijf zullen de nieuwe bestralingsmethode ook demonstreren.


Donderdag 11 oktober (19:30-21:30)
Van molecuul tot medicijn (Janssen)
Aula van 2College Wandelbos (Wandelboslaan 1)

Ruim een halve eeuw geleden richtte dr. Paul Janssen een farmaceutisch bedrijf op waar inmiddels vele onderzoekers werken aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Paul Korte vertelt over de domeinen waarvoor Janssen geneesmiddelen ontwikkelt en de ontwikkelingen in het veranderende klimaat van de gezondheidszorg. Janine Arts vertelt over de wetenschappelijke ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Hoe ontstaat een nieuw geneesmiddel?


De toegang voor Wetenschap om de hoek is gratis. Inschrijven is niet meer mogelijk.
De lezingen gaan alleen door bij voldoende inschrijvingen. Wij informeren u per mail in het geval een lezing geannuleerd wordt.