20 maart – Hoe aanvaarden we vernieuwing?

Zonder innovatie geen vooruitgang. Dat geldt voor zowel de wetenschap, techniek als de geneeskunde. Maar na innovatie volgt lang niet altijd acceptatie: tal van slimme vondsten zijn nooit een succes geworden, omdat mensen er simpelweg niet ‘aan’ wilden. Bij de introductie van innovaties wordt dikwijls onvoldoende rekening gehouden met de ‘menselijke factor’, zo stelt Josine Blok, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Dinsdag 20 maart is prof.dr. Josine Blok te gast bij het Science Café Tilburg. Zij onderzoekt die menselijke factor aan de hand van veranderingen in de Klassieke Oudheid. “In die periode vonden enorme innovaties plaats – niet alleen op technisch, maar ook op sociaal, politiek, cultureel en religieus gebied – terwijl het ‘nieuwe’ destijds geen intrinsieke waarde had en het ‘oude’ daarentegen juist wél”, vertelt ze. “Bovendien kunnen we, historisch terugkijkend, zien wat er van die innovaties terecht is gekomen.” Wat kunnen we leren van de Oudheid bij het vormgeven van onze toekomst?

De gespreksleiding is in handen van journalist Ward Deckers. WiWa brengt een toepasselijk openingslied ten gehore.

Datum: Dinsdag 20 maart 2018
Tijd: 20.00u (zaal open 19:30), wees op tijd, want vol=vol
Locatie: De Harmonie (Stationsstraat 26)
Entree: €3 (s.v.p. gepast en contant). Studenten en bibliotheekleden krijgen op vertoon van hun pas gratis toegang. Dit evenement telt voor TiU-studenten mee voor het AF-certificaat.

**Let op, in verband met onderzoeksverplichtingen is de eerder aangekondigde avond met prof. dr. Mihai Netea verplaatst naar 8 mei.**